ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ НА БУРГАСКАТА ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ УЧАСТВАХА В ОБУЧЕНИЕ ПО ПЪРВА ДОЛЕКАРСКА ПОМОЩ

Публикувано от d.bonchev на

По инициатива на председателя на Общинския съвет – Михаил Хаджиянев бе проведено обучение по оказване на първа долекарска помощ при кризисни ситуации с водещ лектор общинският съветник и неврохирург д-р Светослав Тодоров.

В рамките на обучението неврохирургът д-р Светослав Тодоров развенча няколко от митовете, свързани с оказването на първа помощ на пострадали, като например това, че не съществува понятие „гълтане на езика“, а е необходимо челюстта да бъде повдигната нагоре и назад, за да може коренът на езика да освободи запушването на дихателните пътища, както и това, че пулсът се измерва не с палец, а с показалеца и средния пръст. Лекторът разясни основно правило при оказване на първа долекарска помощ – хората, които имат възможност и са в състояние да помогнат, трябва първо да овладеят ситуацията и да запазят самообладание, да осигурят безопасност за околните и за себе си до момента на пристигането на специализирана лекарска помощ. 

Участниците в семинара имаха възможност да приложат сърдечен масаж върху гумен манекен – тренажор за първа помощ. Д-р Тодоров наблегна на важността, която всеки трябва да запомни, че при прилагане на сърдечния масаж се спазва правилото от 30 натиска в областта на сърцето и две вдишвания, а за една минута трябва да се упражнят общо 100 натиска в сърдечната област. 

За пореден път д-р Светослав Тодоров, като изключително отдаден на каузата по кръводаряването, обърна внимание на важността от това всеки, който има възможност, да посети отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ, за да дари кръв.  

Знанията, които сподели д-р Тодоров, могат да спасят човешки живот, така както и незнанието как да се действа при ситуация, може да погубят живот. Събитието се проведе със съдействието на Български червен кръст – Бургас.

ГАЛЕРИЯ
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка
Снимка