Превенцията и спазването на обществения ред в Бургас дискутираха общински съветници и институции

Публикувано от d.bonchev на

           В първите дни на февруари бе проведена работна среща на тема „Превенция и спазване на обществения ред“, организирана от Общински съвет – Бургас. Форматът откри председателят Михаил Хаджиянев, който заяви: „Събитието е част от новия модел на работа на Общински съвет – Бургас, който аз като председател и колегите общински съветници искаме да наложим – широки дискусии по важни теми за града и най-интензивна и тясна колаборация с всички институции отговорни за опазването на обществения ред.

Движението на велосипеди и тротинетки по пешеходните зони и по тротоарите на града; контролът на безразборното паркиране на автомобили по улиците на аварийни светлини; извеждането на кучета без използването на повод; справяне с превозните средства вдигащи шум над допустимата норма, бяха част от дискутираните теми.

           В рамките на работната среща участниците се обединиха около идеята за осъществяване на велосипедни патрули, които да извършват регулярни проверки в пешеходните зони на града, с цел превенция на нарушенията. Ограничаването на движението на тротинентки и велосипеди в тези зони е важно за безопасността на всички граждани и гости на Бургас, особено в активния летен сезон. В тази връзка МВР изрази готовност, съвместно с Община Бургас, да бъдат организирани информационни кампании относно начина на използване на индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС), разрешените места за придвижването с тях и мерките за безопасност за всички участници в движението. За ефективен контрол от МВР предлагат да се помисли за създаване на съместни екипи с общинска полиция за наблюдение в ЦГЧ, по пешеходните зони и в Приморски парк за констатиране на нарушения и налагане на санкции.

           Предстои изготвянето на Стратегия за развитие на обществения ред и сигурност на територията на гр. Бургас и план за взаимодействие между институциите за предстоящия летен сезон. Дискусии в този формат ще се провеждат регулярно и в бъдеще. 

           По време на дискусията бе изтъкната и темата за извеждането на кучета без повод. Парковете са споделени пространства, посещавани от много хора, в различна възраст, което налага съобразяване. Това изисква стопаните на домашни любимци да ги разхождат на установените за това места или да ползват поводи, както изисква нормативната уредба, коментираха експертите. Отчетена бе отличната съвместна работа между Община Бургас и ОДМВР – Бургас.

           На срещата присъстваха зам.-директорът на ОДМВР комисар Генчо Атанасов, началникът на отдел „Охранителна полиция“– комисар Марин Димитров, началникът на сектор „Пътна полиция“ – главен инспектор Пламен Николов, комисар Стоян Грозданчев – началник на Зонално жандармерийско управление, ръководителите от градските районни управления., членовете на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Общиснки съвет - Бургас, директорът на УКОРС към Община Бургас – Веселин Василев.

           Инициативата за събитието е на зам.-председателя на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност – Стойко Андреев, който модерира форума.

ГАЛЕРИЯ
Снимка
Снимка