СЪВРЕМЕННИТЕ ТЕНДЕНЦИИ В ПАРКИРАНЕТО БЯХА ТЕМА НА ШИРОКА ЕКСПЕРТНА ДИСКУСИЯ В БУРГАС

Публикувано от d.bonchev на

          Темата „Модерният град – съвременни тенденции в паркирането за сигурен, функционален и зелен град“ събра институции, експерти и граждани в среща-дискусия, организирана от председателя на Общински съвет – Бургас – Михаил Хаджиянев.  

         „Общинският съвет ще наложи нов модел на работа – всяка промяна в нормативната уредба да бъде предшествана от широка експертна дискусия. През последните години градът ни претърпя огромна трансформация и се превърна в модерен европейски град, пример за инфраструктурно, социално и транспортно развитие. Стараем се да намерим най-модерните и удобни за хората решения. Не бива да забравяме, че един град, освен блага, ни поставя и в споделена отговорност – да съжителстваме с много хора без да си пречим. Една такава отговорост е общото пространство за паркиране, неговото разумно и ефективно използване по начин, който носи благоприятен ефект върху цялата общност”, каза при откриването на форума Михаил Хаджиянев.

          Модератор на дискусията беше Евелина Михалева – общински съветник и председател на Комисията по транспорт и безопасност на движението. Тя очерта основните предизвикателства, с които града трябва да се справи по отношение на паркирането в условията на нарастващ брой автомобили. „Само за изминалата година в Бургас са регистрирани 9416 автомобила, като в това число не влиза броя автомобили на хора, които миграционно са се преместили тук. „Бургас е моят град и аз искам в него нещата да се случват по най-добрия начин. Мисля, че никой не може да спечели борбата с нарастващия брой автомобили в световен мащаб, но все пак трябва да търсим и прилагаме добрите примери.“ – допълни Евелина Михалева.

          В събитието участваха специалисти от транспортния сектор в България, представители на компании за интелигентни паркинг решения, ръководители на институции, представители на местното и държавно управление, неправителствени и браншови организации.

          Председателят на българската ИТС асоциация Елена Еленкова презентира  тенденциите в управлението на паркирането. Те включват: платено паркиране, изграждане на буферни паркинги, политики за паркиране на електроавтомобили, споделени паркоместа, прилагане на принципа замърсителят плаща, паркоместа за велосипеди и управление на търговския трафик. Част от тях Бургас вече прилага успешно.

        „Въвеждането на зони за платено паркиране е най-често срещата мярка, с която общинските власти опитват да се справят с повишаващия се брой автомобили не само у нас, но и по целия свят.“– каза Елена Еленкова и представи данни от проучване в Европа, което показва как различните градове управляват нарастващия трафик. Интелигентните паркинг решения, като важен елемент от съвременната градска среда, представиха специалистите Николай Симеонов и Андрей Лилов – създател на платформата „Urbo“, която в Бургас се ползва за алтернативно заплащане на паркиране.

        „От началото на месец март въвеждаме два нови метода. Първият е QR код за заплащане. Така, сканирайки QR код, разположен на знак, потребителят директно може да избере желаната услуга. Ако това е заплащане за „синя“ или „зелена“ зона, той прави избор и натиска бутона „плати”, без да е необходимо да инсталира приложение. Плащането става под 2 секунди. Този модел ще бъде пуснат и в общинските паркинги, интегрирани към „Urbo”, съобщи Лилов.

          В рамките на срещата директорът на ОП „Транспорт“ Пламен Димитров представи нова концепция за паркирането в Бургас, която включва разделянето на града на три зони – червена, синя и зелена. Предложенията са съобразени с исканията на живеещите в най-натоварените части на града и целят улесняване на паркирането и осигуряване на функционалност на пространствата, както за водачите на автомобили, така и за пешеходците. Предвижда се и въвеждането на паркоместа за мотопеди и мотори.

          Като лектор в дискусията участва и заместник-председателят на Комисията по транспорт в Народното събрание Андрей Рунчев. Той взе отношение по темата „Тенденции в градското паркиране“, като посочи добрите примери и подчерта, че трябва да се работи в рамките на стратегия, за да се отговори на динамичната среда и очакванията на обществеността.

         В дискусията, продължила повече от три часа, бяха направени редица предложения. Директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - комисар Николай Николаев определи темата на дискусията като важна, както за пожарните, така и за линейките в града. По думите му проблемът с паркирането в центаралната градска част, „Лазур“, „Възраждане“ често затруднява движението на пожарната техника.

         Предложения направиха и представители на Стопанска камара, граждани и социални организации на хора с увреждания. Същите ще бъдат разгледани при предстоящите обсъждания на новите решения за регулиране и облекчаване на паркирането в Бургас.