ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – БУРГАС МИХАИЛ ХАДЖИЯНЕВ ИНИЦИИРА ШИРОКА ДИСКУСИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ТУРИЗМА В БУРГАС

Публикувано от d.bonchev на

Председателят на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев инициира широка дискусия за развитието на туризма в Бургас 

            Среща дискусия на тема „Развитието на туризма в Бургас“ събра общински съветници, депутати, заместник–кметове, неправителствен сектор, представители на хотелиерския, транспортния  бранш и медии. Инициативата на председателя на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев се проведе съвместно с Консултативния съвет по туризъм към кмета на Община Бургас. 

            „Днешната среща е част от поредица дискусии, които като председател на Общински съвет – Бургас ще инициирам. Считам, че това е най-работещият модел за взимане на решения – когато се чуят различни мнения и гледни точки. Туризмът е основополагащ елемент в социален и икономически аспект. Затова и срещата днес се провежда съвместно с Консултативния съвет по туризъм към кмета на Община Бургас – една работеща структура, изключително продуктивна и открита, която генерирa успешни идеи и инициативи” , каза Михаил Хаджиянев, председател на Общински съвет  Бургас. В обръщението си към аудиторията Хаджиянев постави темата с липващите полети на Летище Бургас и определи преодоляването на проблема като важна регионална цел, около която се търси широко обединие. В тази връзка председателят на Общински съвет благодари на народните представители Андрей Рунчев и Ивайло Вълчев за присъствието. Той обяви, че се работи по нов проектоустав за обединяване на черноморските общини от цялата област, с цел финансиране на нови авиолинии.

            „Разпределил съм докладна записка към всички постоянни комисии и нямам съмнение, че колегите ще я гласуват единодушно. Тя е свързана със създадения през 2021 „Алианс Българско Черноморие“, ще поискаме да бъде прекратено участието на Бургас. Считаме, че е налице некоректно отношение, тъй като няма никаква реклама за Южното Черноморие, а ние няма да позволим да се подиграват с усилията на Община Бургас и да се нарушават интересите на нашите съграждани, добави Михаил Хаджиянев.

            Отчет за изминалия туристически сезон представи директора на ОП „Туризъм“ Радовеста Стюърт. Oт изнесените данни стана ясно, че в местата за настаняване в Бургас са пренощували общо 209 000 души. Налице е тенденция за увеличаване на чуждестранните туристи с 14 %.  Ръст има и при местата за настаняване – от 8 072,  през 2023 г. те са се увеличили на 12 298.

            „Бургас търси целогодишна заетост и в това са целенасочените ни усилия. Тази година отправяме поглед и към спортния туризъм, популяризирането на нова информационна платформа.”, допълни Радовеста Стюърт.

             По време на срещата аудиторията имаше възможност да се запознае с най-новия рекламен видеоклип на Бургас за предстоящия сезон. Работи се по 5 проекта, които предвиждат провеждане на маркетингови политики за рекламиране на туристическа дестинация Южното Черноморие. Очакванията са това индиректно да спомогне за разширяване на сезонната заетост и повишаване на интереса от туристически пазари Полша, Великобритания, Чехия, Германия, Дания и скандинавския регион.

            Зам.- кметът по Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина представи ползите от иновативния проект за Анаеробната инсталация в контекста на туристическия бизнес

            Диана Саватева, зам.-кмет „Култура и вероизповедания” представи презентация на тема „Култура и туризъм – взаимодействие и синергия”. Тя постави фокус върху емблематичните събитията в културната програма и интегрирането на независимия  сектор и анонсира нови събития, извън добре познатите за Бургас фестивали. В дните 6-8 юни ще се проведе първото издание на Международен литературен фестивал на страните от Черноморския регион. 

            Акцентите на Сезон 2024 г. – спортен туризъм и фестивален туризъм представи Манол Тодоров, зам. – кмет „Спорт и туризъм”.

            „На Бургас му се носи славата на „Спортна столица”, това го казват всички промоутъри, клубове и организации. Тук има перфектна спортна инфраструктура. Ние вече сме готови да приемем големи лагери и ще работим в тази посока. Сред важните спортни събития са Купа Дейвис в тениса, баскетболни турнири, през април ще има спортна купа по акробатика, събития с бойните спортове с участието на големи звезди от ММА, а домакинството на града ни ще бъде избрано пред това на Истанбул и Букурещ. Бургас ще е домакин на международния Гимнастически фестивал „Златни години“ Golden Age Gym Festival за хора над 50 години, вече са регистрирани над 2 000 участници”, коментира още Манол Тодоров.

            В панела за дискусия се включиха народните представители Андрей Рунчевзам-председател на Комисията по транспорт и съобщения в Народното събрание, Ивайло Вълчев и общинският съветник Евелина Михалева, председател на Комисията по транспорт и безопасност на движението. Всички те изказаха своите становища по темата за развитието на  Летище Бургас и я определиха като приоритетна както за града, така и за целия Югоизточен регион. Мнения и предложения дойдоха също от председателя на Комисията по туризъм в Общински съвет Бургас Живко Табаков, от председателя на Комисията по общинска собственост, общински предприятия и дружества д-р Георги Дракалиев, както и от граждани и представители на туристическия бранш. 

ГАЛЕРИЯ
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Снимка 4